dinsdag 13 mei 2014

PERSTEKST

In 2007 verloor Jan zijn linkerwijsvinger bij een zaagongeval, maar dit verhinderde hem niet om zijn hobby als blokfluitmuzikant blijven uit te oefenen. Integendeel, Jan leerde opnieuw blokfluit spelen met de gewijzigde greep en balans in zijn dominante hand. Hij ging zelf actief op zoek naar hulpmiddelen om hem hierbij zo goed mogelijk te helpen. Deze zoektocht leidde hem tot Design For Everyone, een samenwerkingsproject tussen studenten Industrieel Ontwerp en Ergotherapie.


Het was Jan zijn wens om een hulpmiddel te vinden die hem de mogelijkheid biedt om verschillende blokfluiten te bespelen. Hij kan niet enkel de sopraanblokfluit bespelen, maar ook de alt-, tenor- en basblokfluit. Belangrijke factoren bij het ontwikkelen van het blokfluithulpmiddel waren de luchtdichtheid van het gebruikte materiaal alsook de hoekverdraaiing van het hulpmiddel. Na vele uren prototypen en testen, hebben we een orthese ontwikkeld die makkelijk op de pink te bevestigen is, maar ook comfortabel aanvoelt. Het hulpmiddel laat toe dat Jan up tempo muziekstukken kan spelen zonder dat het gewicht of de grootte van de orthese hem hindert tijdens het spelen. De orthese corrigeert tevens mogelijke foutjes bij het positioneren van de pink die te wijten is aan krachtsverlies. Hierdoor wordt het (luchts)gaatje toch afgedekt en worden valse noten vermeden.

Ondanks de uiteenlopende opleidingen merken we toch een gemeenschappelijke visie bij de  ontwikkeling van een hulpmiddel, namelijk het centraal plaatsen van de cliĆ«nt. De interactieve en enthousiaste samenwerking met Jan leidde tot een eindresultaat waar zowel Jan als het team zeer tevreden over is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten